fredag 21. september 2012

Fredagstipset 21. september

"En elv en gang"
av
Bonnie Jo Campbell
(2012)

Handlinga i «En elv en gang» foregår rundt 1980 i Michigan, USA. Den handler om Margo, som vi følger fra hun er 15 år. Margo Crane lever ved Stark-elva i Michigan sammen med faren sin. Moren reiste fra dem for en stund siden. På en andre siden av elva bor onkel Cal og hans familie. Margo er mye sammen med søskenbarna sine, men det forandrer seg da Margo blir voldtatt av onkelen sin. Når Margo skal hevne seg, går det fryktelig galt. Faren hennes blir skutt og drept.
Nå er Margo virkelig alene. Hun pakker og tar båten sin ut på elva, og drar ut for å finne moren sin. Elva blir hennes hjem de neste årene, men livet på elva kan være tøft.

En spennende og intens historie om ei sterk jente. Vakre naturskildringer."Slaget på Vigrid"
(1. bok i Song for Eirabu)
av
Kristine Tofte
(2009)

I «Slaget på Vigrid» følger vi søstrene Ragna på 15 og Berghitte på 14. De er vokst opp ganske isolert på Saksetunet, Blåinn nord i Eirabu, sammen med moren, faren og lillebroren (som er bytting). Moren er slekt med herrefolket på Fagerheim, faren er kongens sverdsmed. En dag blir Ragna hentet av kong Brage av Fagerheim, hvor hun skal gå i lære som blotgydje. Berghitte blir sendt sørover til Syrren, der hun skal bli keiserinne. I slaget på Vigrid kjemper Ragna med sverdet sitt, og hun får vist sine krefter som blotgydje.
Norsk fantasy på nynorsk. Kan minne om en historisk roman fra vikingtida. Bok 2 "Vargtid" kommer 2012.

Ingen kommentarer: