fredag 13. september 2013

 

Fredagstipset 13. september


 


Ho som var så søt av Rune Belsvik
 
Boka skildrer en flink jente som i barndommen bor sammen med en far som er periodedranker, og en mor som bruker henne som en buffer mot faren Berit, bokens hovedperson, nærmer seg nå 60 år. Hun er sterkt medisinert, står utenfor yrkeslivet og har store problemer med å fungere i det daglige. Hun lever et rolig liv hjemme i huset hun deler med ektemannen Jan. Hun leser bøker, strikker, og lager middag til mannen som fremdeles er i arbeid. Men hun blir stadig plaget av gamle minner. Det som plutselig skjedde den gangen da hun gikk siste året på ungdomsskolen. Det var jo så å si ingenting i forhold til alt det andre som skjer i verden. Men likevel krever det liksom gang på gang å bli tenkt gjennom. Ute er det iskald vinter. Svære hauger med snø ligger over hus og landskap.
 
Rune Belsvik tar oss rett inn i uroen til en ung kvinne, og forteller om hennes erfaringer og utforsking i møte med menn. Ho som var så søt er et troverdig og sterkt kvinneportrett. Det er godt gjort av en mann  skrive så åpent og medrivende om hvordan overgrep kan prege et helt liv.

 Barna som forsvant av Lars Joachim Grimstad
 
Dette er ikke historien om Teddy Fahr, taxisjåføren med historiens lengste hentesveis som bestemmer seg for å bli Norges nye statsminister fordi han blant annet synes det er for mye luft i potetgullposen og altfor mye kjedelig på tv, særlig på mandager. Det er historien om sønnen hans, Finn. Da den Nord-Boresianske diktatoren Kim Il Seng, som er på statsbesøk i Norge, overrekker sin sønn Kim El Im i gave til statsministeren, får plutselig Finn en ny bror. Sammen med Kim El Im og klassevenninnen Sunniva opplever Finn sitt livs eventyr.
 
Boken handler om barn som stjeles av kjempefluer og om roboter med talefeil. Boken handler også om heltemot, quizkonkurranser og søppelbiler. Boken har et realistisk bakteppe ved at handlingen foregår i Oslo; ved Uranienborg skole, i bydelen Frogner og i Oslo Spektrum. Altså steder man har vært og kan se for seg.
 
 

 
 
Vareopptelling av Erlend Loe

Lyrikeren Nina Faber er fattig på både penger, venner, prestisje og fremtidshåp da hun som 65-åring får prøve seg på et «comeback». Men ingenting er som på 70-tallet; nettverket hennes har smuldret, forlagsredaktøren har for små silkehansker og for lite tid til omsorgsoppgaver. Innkvartert i en hagekolonihytte på Sogn, våkner hun tidlig den dagen diktsamlingen hennes blir anmeldt. Hun venter på at redaktøren skal ringe og formidle de gode anmeldelsene. Slik går det ikke. Det er slakt over hele linja, og Nina bestemmer seg for å ta hevn.

Erlend Loe skriver morsomt og ironisk om forlagsrutiner, om den aldrende kvinnens møte med en ny tid, og om hvor mye sinne og vrede det finnes i en kvinne når hun bestemmer seg for å ta saken i egne hender.


Beate
 

Ingen kommentarer: