fredag 6. september 2013

Menn i fokus - Fredagstipset 6.9.2013

"En hinsides mann" av Tetsushi Suwa


Japansk, f. 1969, hans debutroman fra 2007, nå oversatt til norsk. Og det er faktisk det første europeiske språk den blir oversatt til – ifølge Dagbladet.
Suwa skrev boka da han studerte psykologi ved universitetet i Tokyo.

Suwas roman baserer seg på etterlatenskapene til jeg-fortellerens forsvunne onkel Akira samt jeg-fortellerens egne tidligere forsøk på å skrive en roman om onkelens liv (før han forsvant). Etterhvert dannes det et bilde av Akira som jobbet for å fri seg fra hverdagen og dens kvelende, rutinepregede liv, for å kunne ta skrittet ut i det uforutsigbare og uvisse.

Onkelen begynner en tid før forsvinningen å bruke merkelige ord som ingen forstår, men som han putter inn i språket med den største selvfølgelighet. Ord som «pampel»,«tapontieu» og «tsjerepakha». Hans kone, Tomoko, innser etter hvert at ordene har en virkelig betydning, men det bryr ikke Akira seg noe om. Han er på vei inn i hinsidigheten.

Onkelen Akira er romanens bindeledd til det hinsidige – ikke som livet etter døden, men som et liv ut av det normale. «For å bruke mitt eget uttrykk, tror jeg det han forsøker på, er en form for unnadukkingsmanøver; et sprang ut av virkeligheten, ut i det hinsides» (s. 96-97)
 
Selv om bokas oppbygning høres forvirrende ut, så er det ei bok som er forholdsvis lett å lese, ettersom premissene legges allerede i innledningen. Anbefales!


Her kan du se om boka er ledig på biblioteket.
 
 
 

"Da Henrik Husten kom hjem" av Bård Nannestad

Bård Nannestad, f.1967 , hans debutroman. Fått Sørlandets litteraturpris for den i år.
 
Hovedpersonen Frank Berg er sint på hjembygda, og mener Nittedal er prototypen på et jantesamfunn der bygdedyret herjer. Han hevder at nittedølene lider av et mindreverdighetskompleks, og at bygda som er skvist mellom Hadeland og Oslo har lite å tilby.
Frank Berg lever et regelmessig liv i Nittedal. Hver kveld lufter han bikkja Betsi før han skal legge seg. En kveld møter han på barndomsvennen Henrik Husten som sitter i en bil på snuplassen like ved Franks hus. De to har ikke sett hverandre på 40 år. Frank inviterer Henrik på kaffe, og selv om samtalen går tregt, snakker de sammen det meste av natta. Henrik overnatter, men morgenen etter er han borte. Fem uker senere blir han funnet død i skogen. Han har hengt seg i et tre og latt Frank arve alt han eier i København.
 Frank sliter med å forstå hvorfor Henrik har tatt sitt eget liv. Han var jo den vellykkede av de to. Den som kom seg vekk fra bygda og fikk seg en utdannelse. Mens Henrik ble professor i København, ble Frank værende i Nittedal med jobb i NSB.
Og ettersom Frank har arvet alt etter Henrik i København – så må jo Frank dra dit og ta tak i arven sin...
 Boka er lettlest og veldig god. Den forteller om hvordan barndommen "forfølger" oss hele livet, hvordan vi preges av det rundt oss. Boka er en perle av en historie, og anbefales på det sterkeste.
 
 
 
  
Fredagstipset denne gangen avsluttet jeg med noen dikt fra boka "27 519 tegn med mellomrom" av Audun Mortensen. En bok som det er verdt å bruke noen minutter på og forundre seg over, og kanskje også le av...


Monica

Ingen kommentarer: