fredag 15. november 2013

Fredagstipset 15. november 2013

"Leksikon om lengsel"
av Hilde Østby
Tiden, 2013
 
Hilde Østbys debutroman består av 34 små selvstendige fortellinger om å lengte. For hver bokstav i alfabetet inneholder boka en eller to korte fortellinger. Forfatteren har tatt kjente og mindre kjente fortellinger fra historien, mytene og litteraturen som hun har korrigert. De utfordrer det du trodde du visste. Alle fortellingene er overraskende og noe tvilsomme. De forteller noe nytt, noe ukjent og noe merkelig, men med humor og gjennomarbeida språk. Fortellingene er i hovedsak om kjærlighet ved første blikk, om ugjengjeldt og ulykkelig kjærlighet, om å lengte etter en bestemt person.
 
En annerledes, kompleks og modig roman.
Kan ikke forklares, må leses!
 

"Sanka ull / Woolgathering"
av Patti Smith
Samlaget, 2013
 
Poetisk biografisk tekst av den amerikanske artisten og poeten Patti Smith. Boka inneholder bruddstykker, må glimt fra barndommen hennes blandet med fantasi og tanker.
Hun kaller det selv drømmereiser.
Boka har både engelsk og nynorsk tekst. Begge språkene bør leses for å få mest mulig ut av boka.
 
En vakker liten bok som gjør inntrykk. Bli med på en eller flere drømmereiser!
 

"Innsjøen"
av Banana Yoshimoto
Cappelen Damm, 2013
 
Fortelleren er 30 år gamle Chihiro. Hun er ensom, har akkurat mistet moren sin og har liten kontakt med faren. Fra vinduet sitt ser hun en mager mann som ser på henne fra sitt vindu over gaten. De får kontakt, og etter hvert overnatter han hos henne. De er kjærester, men Chihiro skjønner at han sliter med noe alvorlig som han ikke vil snakke om.
En stillferdig historie om sorg, ensomhet, om å være annerledes, om å trenge noen og å elske.
 
En liten godbit. Lett å lese, lett å like, med noen overraskelser på slutten.
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: