fredag 29. november 2013

Fredagstipset 29. november 2013

 
 
"Forestillinger om et hjem"
av Linn Rottem
Aschehoug, 2013

Boken handler om skuespilleren Hallvard, kona hans Sara og deres 15 år gamle datter Agnes. Sara og Hallvard har vært gift i 16 år da ulykken rammer den lille familien - Sara blir hardt kvestet i en trafikkulykke. Hun fungerer ikke lenger på noe plan – hun har ingen bevegelighet, intet språk og er i en vegetativ tilstand. Hallvard får en tid etter ulykken overrakt en koffert som ble funnet i bilen Sara satt i. Skulle Sara ut og reise? Var hun på vei bort da ulykken tvang henne tilbake?

Til tross for at hun neppe vil bli frisk, velger mannen Hallvard å pleie Sara hjemme sammen med datteren. Ingenting blir slik Hallvard hadde tenkt. Sara blir ikke noe bedre. Romanen følger far og datter i forsøket på å skape en ny hverdag. Men kan de gjøre Saras liv meningsfullt? og i så fall: for hvem?

 


"Fruen fra Havet"
av Henrik Ibsen
Gyldendal, 2005
 
Familien Wangel lever i en liten by nord i landet. Faren, som er lege, har blitt enkemann og giftet seg på nytt med en mye yngre kvinne, Ellida. Fra før har dr. Wangel døtrene Hilde og Bolette. Hilde er ikke helt fornøyd med sin nye stemor, men aksepterer at det er slik. Bolette er klar for å gifte seg, men mest av alt vil hun oppleve verden.
 
Ellida  har vokst opp ute ved fyret med sin far og er sterkt knyttet til havet. Om sommeren bader hun hver dag, uansett vær. I sin ungdom møtte hun en sjømann, den fremmede, som hun lovte å vente på. En dag kommer han og sier at han vil ha Ellida med seg. Ellida må ta et valg, og kjenner at hun blir dratt mot havet og mot den fremmede. Hun mener at hun ikke valgte av kjærlighet da hun giftet seg med dr. Wangel, men av fornuft.

Fruen fra Havet handler om livets avgjørende valg, og menneskenes evige søken etter lykke og frihet. Stykket handler også om vantrivsel og lengsel, fortidens trykk og drømmen om det livet man aldri torde å leve.

 


"Nokon kjem til å komme"
av Jon Fosse
Samlaget, 1996


Handlingen i stykket er, som i de fleste av Fosses stykker, knyttet til et lite antall personer, med vage personkarakteristikker. Stykket åpner med at Ho og Han, som begge er «halvmiddelaldrende kommer til et gammelt hus ved havet, som de har kjøpt og ønsker å bosette seg i, for å realisere sitt forhold. Kort tid etter ankomsten får paret besøk av Mannen, en eldre, enslig mann som både er nabo og den som har solgt dem huset. Mannen er i og for seg harmløs, men parets potensielle uro og engstelse blir projisert mot ham, og gjør ham til «en katalysator for kjærlighet, død og seksualitet». Stykket har en åpen slutt, hvor det forblir uavklart hvorvidt parets forhold kan reddes.

Ulike oppsetninger har presentert stykket som psykothriller, som et stykke om angst, eller som et stykke om erotikk.

 

 
"Det henger en engel alene i skogen"
av Samuel Bjørk
Vigmostad & Bjørke, 2013


En liten jente på seks år blir funnet hengende i et tre i Maridalen i Oslo. Hun har på seg en dukkekjole, hun har ransel på ryggen og rundt halsen hennes henger det en lapp med ordene "Jeg reiser alene". Snart viser det seg at jenta ikke er det eneste offeret. Politietterforsker Holger Munch får selskap av sin tidligere kollega, politikvinnen Mia Krüger, for å løse saken. Sammen med hackeren Gabriel Mørk og flere andre i den lille, selvstendige etterforskningsenheten i Oslo må de kjempe mot tiden for å forhindre at seriemorderen krever flere unge barneofre. En religiøs sekt viser seg å være viktig, likeledes et pleiehjem på Høvik. Og saken viser seg å være mer personlig for noen av etterforskerne enn først antatt. Bokens hovedkarakterer har mange fellestrekk med bøkene til Stig Larsson med en mannlig antihelt-etterforsker og en kvinnelig nerde-etterforsker med svært spesielle evner. Boken har mange handlingstråder, og alt er slettes ikke slik det ser ut som.


 Beate

Ingen kommentarer: