tirsdag 17. desember 2013

Fredagstipset 13. desember 2013

 
"De usynlige"
av Roy Jacobsen
Cappelen Damm, 2013
 
Roy Jacobsen er tilbake nordpå, i samme miljø som han skildret i Seierherrene. Dette er en sterk og rørende familiehistorie fra en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten.
Barrøya er en de vakreste og grønneste øyene ytterst i havgapet på Helgelandskysten, men det er det bare den lille familien som bor der som vet. Det er Hans Barrøy, hans kone Maria, den gamle faren hans, den yngre søsteren hans Barbro, som ikke er helt som de andre. Og så hovedpersonen, datteren Ingrid, som er 3 år i begynnelsen av romanen. Vi følger dem gjennom femten år i tett samspill med naturen, i et beinhardt slit for å overleve, men også i sann glede over at de får bo på akkurat denne øya. Romanen skildrer arbeidet med jorda og sjøen i en rik og presis prosa. Det handler om å lage brygge, se brygga blåse på sjøen,rense garn, skjære torv, lage torvsete, sette line, tørke fisk. Om å grave etter vann den varme sommeren verken dyr eller folk har nok å drikke. Å tjore fast alt når stormen river. Om umuligheten av å ha en hest på en øy. Å få et vindu som kan åpnes. Å være en kvinne og å ha sin egen stol. Barbro, denne litt enkle søsteren, hun bærer med seg stolen sin overalt på øya. En straffange kommer roende i en båt og snur opp ned på mye. Ingrid blir som ung jente sendt i tjeneste på en av de andre øyene, og kommer tilbake med to forlatte rikmannsbarn. Også de vokser opp på øya. Romanen starter rundt 1913 og strekker seg 15 år frem i tid.   
"Disse øyeblikk"
av Herbjørg Wassmo
Gyldendal, 2013
 
Sterk selvbiografisk beretning fra Herbjørg Wassmo Disse øyeblikk er historien om et kvinneliv i vår nære norske fortid, om utdannelse og yrkesliv, om mann og barn, om kampen for å eie en flik av egen tid, om å være inntrykksvar og bråsint, åpen for verden og innestengt av egen steilhet. Det er en historie omgitt av det nordnorske landskapets raushet og harde tak. Og det er historien om den unge kvinnen som våget å bryte absolutte tabuer, og som ble en av Norges største og høyest elskede forfattere.
 
(tekst tatt fra forlaget)
 
- Alice -


Ingen kommentarer: