fredag 20. desember 2013

Fredagstipset 20.desember 2013

"Hvis noen ser meg nå" av Benedicte Meyer Kroneberg (2013)

Mona og Vanja er eneggede tvillinger - like på utsiden, men ikke så like på innsiden. Den ene er flink på skola, i idrett og er pliktoppfyllende, mens den andre er sosial, populær og en livsnyter. Vi treffer jentene i tre perioder i ungdomstida. Første gang er ved oppstarten av ungdomsskola, der de blir gående i hver sin klasse, for det mente foreldrene ville være det beste.
Etterhvert utvikler de seg veldig forskjellig. Jentene er sterkt knyttet til hverandre fordi de er tvillinger og alltid er blitt oppfattet som like, men de har også et sterkt behov for å utvikle sin egen identitet. Etterhvert møter vi Mona og Vanja når de begge flytter til Trondheim for å studere, og til sist som voksne i jobb.

Dette er en roman som beskriver mange av de utfordringene man møter i overgangsfasen mellom å være et barn og det å bli en voksen, med alt det ansvar det innebærer. Boka handler om å finne seg selv, utvikle en identitet man trives med, håndtere problemer som dukker opp - og ikke minst forsone seg med den man er.
Boka egner seg godt for både ungdom og voksne.

Sjekk her om boka er inne på biblioteket."Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang" av Tor Åge Bringsværd (2013)

Bringsværd forteller om en verden som er befolket av to raser - menneske og olin. Olin er en type kattedyr med blå pels og lang hale. Menneske og olin lever ganske harmonisk side om side, og også noen sammen. Verdenen har to byer: Ogros og Salinas. Byene har ingen kontakt bortsett fra noen handelsskip, og innbyggerne i byene mistror hverandre.
Hovedpersonene i boka lever i byen Ogros. Ammer (menneske) jobber som søppelmann dvs å ta livet av uønskede elementer på oppdrag av regjeringen og Rådmannen. Kjæresten hans, Vala (olin), driver offisielt med sensur i avisa, men tilhører motstandsgruppa Grønn som forbereder opprør. Begge lever dobbeltliv. Men en dag kommer hemmelighetene til overflaten og de tvinges til å bryte med hverandre og å revurdere sin egen tro og overbevisning.

Dette er en fantastisk roman, men med stor gjenkjennelse til vår egen tid og verden. Boka handler om kjærlighet mellom to som elsker hverandre, kjærlighet til autoriteter og til det man tror på. Og kjærlighet til den rasen man tilhører, og til sin familie. Boka handler om svik og tilgivelse.

Anbefales!

Sjekk her om boka er ledig.


Ønsker dere alle en god jul, og så ses vi i 2014.
Fredagstipset starter igjen allerede 3.januar.


Monica


Ingen kommentarer: