fredag 16. mai 2014

Fredagstipset 16. mai 2014


"Stallo"
av Stefan Spjut
Forlaget Oktober 2014

En gutt forsvinner på slutten av 1970-tallet i Nord-Sverige. Moren hans sier at det kom en kjempe, et troll ut av skogen og tok han med seg. Ingen tror henne.
25 år senere blir en ny gutt borte. Susso Myrèn har et bilde av en merkelig skikkelse, en liten kall, som oppholdt seg rundt der gutten ble borte. Susso tar kontakt med politiet, men de tar henne ikke alvorlig. Susso skjønner at hun er på sporet av noe, så hun gir seg ikke. Jo nærmere Susso kommer sannheten jo farligere blir det for henne og hennes nærmeste familie.
I denne boka er troll og skrømt virkelige, og et ekorn er ikke bare et ekorn.
En spennende, skummel og godt skrevet historie. Og forfatteren får oss til å tro på at skrømt og troll virkelig finnes. Må leses!"Sjiraffens hals. En dannelsesroman"
av Judith Schalansky
Press forlag, 2013

Vi er i Tyskland. Biologilæreren Inge Lohmark har undervist på ei skole  i over 30 år, skolen skal legges ned om fire år, det er færre og færre elever som søker seg dit.
Inge tar imot en sin siste 9. klasse, det er 5 gutter og 7 jenter. Inge ser på elevene sine gjennom biologibriller, som alt annet i livet sitt. Darwins lære er hennes tro, og tankesettet hennes tar utgangspunkt i naturens lover. Den sterkestes rett er alt, det vil si: den mest tilpasningsdyktiges.
Inge er ei som observerer, hun har ingen følelsesmessig tilknytning til noen. Verken til mannen eller datteren heller. Mannen Wolfgang driver med strutse-oppdrett, men Inge og han snakker ikke sammen. Datteren deres Claudia bor i Amerika, hun er 35 år og har verken mann eller barn.
Inge tror på evolusjon og endring, men klarer ikke selv å innrette og forandre seg. Å være biologilærer er det eneste hun kan. Hennes verden begynner å falle sammen....
"Klassikeren"
av Ola Jostein Jørgensen
Aschehoug, 2011

Jeg-personen eier et antikvariat og er en lidenskaplig boksamler. Han legger ut på en reise med to formål; å lete etter boka Klassikeren og for å skrive. Han har med seg vennen Marco, som han traff for noen år siden. Det er Marco som har fortalt han om ei spesiell bok som er kalt Klassikeren, den er antagelig skrevet av Prado Climavi. Forfatteren har skrevet to bøker før denne, men disse er det ikke noe spesielt ved. Derimot denne boka Klassikeren  tillegges de underligste egenskaper, den er myteomspunnet og mektig.
De begynner på en auksjon hvor de håper å finne Klassikeren. Der kan de ikke finne den, men jeg-personen byr på en annen bok han har vært på let etter lenge. En kvinne, kalt Mata, er også meget interessert, men han vinner budrunden til slutt. Senere treffes han og Mata ved flere anledninger, og de snakker om bøker og spesielt om Klassikeren. Jeg-personen og Marco føler at de er på sporet av Klassikeren, de drar for å snakke med flere personer som kan vite noe. Samtidig er det en mann, kalt Cromwell, som følger etter dem.
Flere er altså interessert i Klassikeren, og det blir en desperat og farlig bokjakt for de to mennene.
Men vil Klassikeren være alt de tror og håper på, eller er den bare en vanlig bok??
En liten perle, boka finner du på Godbit-hylla vår.

- Hilde -

Ingen kommentarer: