fredag 2. mai 2014

Underlig fredagstips 2.mai

 Jeg har lest to bøker som er helt forskjellige, men samtidig ganske like. Fellesnevneren for mine to bøker i dag er Underlig.

"Snøstormen" av Vladimir Sorokin (utgitt på norsk 2013)


Fortellingen handler om distriktslege Platon Iljitsj Garin som i all hast må levere en vaksine til en avsides bygd som er hardt rammet av en sjukdom som skal ha kommet til Russland fra tropiske skoger i Amazonas. Legen må skynde seg og kjøre til bygda for å redde mennesker, men dessverre har han ingen kjøretøy, og snøstormen raser ute. Boka starter på en skysstasjon; doktoren trenger skyss, men ingen hester er ledige på skyss-stasjonen. Doktoren får tips om at brødkjøreren, som kalles Harken, kanskje ikke har dratt ut enda i snøstormen, og at han muligens kan leie ham til å kjøre han til byen. Han har nemlig en autoslede med 50 små hester, store som rapphøns...


"Og alt det der" av Gerhard Stoltz (utgitt 2007)

Et ungt neshorn ved navn Gunnar er på leiting etter meningen med livet. Han kan ikke tro at livet ikke har en annen mening for han enn å gjørmebade med Turid, skalleklaske (altså ha skallekonkurranser) med rivalen Karl Ivar og ellers bare rusle rundt på de store slettene. Han tror at menneskene i verdens største by må kjenne til meningen med livet – etter alt de har bygd ut og alt de har utviklet. Så han bestemmer seg for å gå dit og spørre. I byen opplever han kjapt at det er vanskelig å være neshorn. Mange er redd ham, og det er vanskelig å komme i kontakt med folk uten å skremme dem. Men i forstaden til storbyen treffer han en gammel dame som byr ham på urtete. Hun har ikke svaret på spørsmålet hans, men henviser han til sentrum av byen. Der er det mange som kan svare – tror hun. Gunnar kommer seg til slutt inn til sentrum hvor han blir kjent med en del folk og sammen forsøker de å hjelpe Gunnar med å finne meningen med livet.

Boka er lettlest og morsom, men kan også fint leses som en samfunnskritikk på dagens samfunn og enkeltmenneskets jag etter lykken i livet.  
 

Begge bøkene er å finne på Godbit-hylla vår!
Monica


 

Ingen kommentarer: