torsdag 29. mai 2014

Fredagstipset 30. mai 2014

 
 


Lys mellom to hav av M. L. Stedman
Schibsted, 2013
 
Etter fire rystende år på vestfronten, vender Tom Sherbourne hjem til Australia og får seg jobb som fyrvokter på Janus Rock, en halv dags seilas fra land. Til denne isolerte øya, hvor forsyningsbåten kommer en gang i sesongen, tar Tom med seg sin kone Isabel. Årene går, og bringer med seg en stadig tyngre sorg over to spontanaborter og en dødfødt baby. En dag skjer det som Isabel opplever som et mirakel: En båt med et levende spedbarn og en død mann om bord driver i land. Som den pliktoppfyllende fyrvokteren Tom er, vil han straks melde fra om det som har skjedd, men Isabel overtaler ham til å la være. De beholder den lille jenta som sin egen datter, og lar være å melde fra  om at deres egen baby var dødfødt. Når pikebarnet er to år gammelt, vender den lille familien tilbake til fastlandet og blir minnet om at det finnes andre mennesker i verden. Deres valg har knust en av dem.
 
 
 
 
Du skal elske lyset av Margaret Skjelbred
Tiden, 2011
 
Historien begynner like etter første verdenskrig. Alva er åtte år da hun mister sin livsglade far i en arbeidsulykke. Alvas far var montør, en lysets mann, en av dem som brakte elektrisiteten selv, lysbryteren, ut til folk og bygder. Etter dødsfallet tar moren med seg Alva og søsteren tilbake til foreldrehjemmet som hun måtte forlate da hun giftet seg utenfor Menigheten. Her møter Alva en verden preget av streng gudsfrykt, av forbud og fortielser. Og av mange hemmeligheter. Hva gjør bestemor i bringebærskogen? Hvem er Vakkermannen? Og hvorfor ler mamma aldri mer? Hvem er jenta som Alva finner spor etter på gården? Historien beveger seg mot en skjebnesvanger hendelse som vil prege Alva for resten av livet. I boken avslører den gamle Alva hemmelighetene for det nye barnet som så uventet kommer inn og snur livet hennes på hodet nok en gang. Det handler om veien fra mørke til lys. Det handler om et barns enestående evne til å overleve.
 
 
 
Djevelen holder lyset av Karin Fossum
Cappelen, 1998
 
Irma Funder er 60 år, stygg, uelsket og ensom. Hun lever sitt stille regelmessige liv uten å plage noen, helt til den dagen hennes skjøre fasade splintres av den vakre 18-åringen Andreas og hans kamerat Zipp. Andreas begår sitt livs største tabbe da han trenger seg inn i Irmas hjem. Zipp står utenfor og venter og venter, for Andreas kommer aldri ut igjen. En kjedereaksjon av hendelser gjør at ting utvikler seg helt annerledes enn de involverte hadde tenkt. Politiførstebetjent Konrad Sejer og hans assistent Jacob Skarre står nok en gang overfor store utfordringer der spørsmålene er mange og svarene få. Dette er den fjerde romanen om politietterforskeren Konrad Sejer, men boken fungerer helt fint som en enkeltstående roman. 
 
 
Lyset skinner i mørket av Håvard Syvertsen
Aschehoug, 2013
 
Dette er en bok om Iver, hunden hans Bolla og bestemor. Iver er 5 år og redd for mørket. Han gruer seg til å sove i huset til bestemor. For bestemor bor i skogen der det er langt mellom husene. Og der det er lite hus, er det også lite lys. Heldigvis er bestemor av den trygge sorten, hun trøster slik en bestemor skal. Bestemor forteller at lyset alltid kommer tilbake. Dette er en bok som foreldre og barn kan lese sammen. Det er en fin høytlesningsbok fordi den har dimensjoner både for barn og for voksne.
 
BeateIngen kommentarer: