fredag 16. januar 2015

Fredagstipset 16. januar 2015

 
"Sommer uten brev"
av Line Baugstø
Oktober, 2014
 
Sommeren 1968 er Sigrid alene igjen i rekkehuset med to små døtre. Ektemannen Erling har sagt opp jobben som fotograf og har reist for å følge drømmen om et villmarksliv i Canada og Alaska. Der skal han padle på blikkstille vann, fiske laks og ta bilder av ville dyr. Sigrid prøver å forsørge seg selv og jentene ved å selge Tupperware. Også hun drømmer om noe større, om å bryte ut av trange kjønnsroller og leve av å skrive. Samtidig blir det stadig vanskeligere å få endene til å møtes. Hver dag spør jentene om det har kommet brev fra faren, men de hører ingenting.

 
"Vi trenger nye navn"
av NoViolet Bulawayo
Cappelen Damm, 2014
 
For å være med i spillet om landene, må vi velge et land. Alle ønsker å være USA, Storbritannia, Canada, Australia og Sveits. Ingen vil være Kongo, Somalia, Irak, Sudan eller Haiti. Ingen vil engang være det landet vi bor i. Hvem vil bo i et land hvor folk sulter og alt er kaos? Darling og vennene bor på et sted som heter Paradise, men som er så langt fra et paradis du kan komme. Selv om det ikke er så aller verst. De finner på mye gøy, som å leke finn Bin Laden, stjele frukt og synge Lady Gaga av full hals. De drømmer om reise til paradis, der Madonna, Barack Obama og David Beckham bor. For Darling vil drømmen gå i oppfyllelse. Men i likhet med mange andre som forsøker å skape et nytt liv langt hjemmefra, opplever Darling at det nye paradiset byr på mange utfordringer.

 
"I skyggen av store trær"
av Kristine Storli Henningsen
Gyldendal, 2014
 
To sjenerte mennesker i en sykehusheis. Skal de klare å gå videre sammen?
Karl Henrik er på sykehuset for å besøke sin døende mor, som han har levd med hele livet. Det er likevel ikke bare sorg som fyller ham.
Regine er en permittert blomsterdekoratør som nettopp har vært til sin første ultralyd. Barnefaren insisterer på abort, men selv er hun ikke så sikker.
Karl Henrik lever av å skrive dialoger til den populære tv-serien Skjærgårdsliv, men får aldri sjansen til å bruke sin replikkunst i det virkelige liv.
Regine har vokst opp i en stor og bråkete akademikerfamilie. Selv er hun stillferdig, og kommuniserer best med sin døve bror. I skyggen av store trær er en varm beretning om to sjenerte mennesker, en blomsterbutikk og veldig mange fine replikker.

 
- Alice -

Ingen kommentarer: