fredag 9. januar 2015

Fredagstipset 9. januar 2015

 

FREDAGSTIPSET 9. JANUAR 2015

 
Mormor hilser og sier unnskyld av Fredrik Backman
Cappelen Damm, 2014
 
Elsa er snart åtte år og veldig veslevoksen. Mormor er Elsas beste venn. Og faktisk også hennes eneste venn. Mormor jobbet tidligere spm kirurg, men nå kjører hun bil uten førerkort og står naken på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Folk sier at hun er gal. Men mormor har et hemmelig språk og et eget kongerike, Miamas, der alt er annerledes. Det er dit mormor tar med Elsa når Elsas foreldre blir skilt og når Elsa blir mobbet på skolen fordi hun er annerledes enn de andre. Miamas er deres fristed, helt til mormor en dag blir syk og får vite at hun skal dø.
 
Før hun dør, gir mormor Elsa en bunke med brev, der hun ber naboene sine om unnskyldning. Brevene gjør at Elsa må oppsøke de ulike leietakerne i gården hvor hun bor - en leiegård bebodd av militante borettslagsmedlemmer, fanatiske kaffedrikkere, kamphunder, monstre, fylliker og helt vanlige sladrekjerringer. Men brevene blir samtidig opptakten til en historie der et barn forsøker å lære seg å akseptere at alle man er glad i en dag skal dø, og der hun gradvis får vite sannheten om både kongeriket Miamas og om mormor.
 


Tims tragedie av Elizabeth LaBan
Cappelen Damm, 2014
 
Tim Macbeth er en sytten år gammel albino som nettopp har skiftet skole til den prestisjetunge Irving. Irving er en amerikansk kostskole for high school-elever, en skole med mange tradisjoner. Avgangselever får f.eks. sine egne rom, og der har eleven som bodde året før har lagt igjen en gave. Det kan være “alt fra en nesten tre måneder gammel, råtten pizza til en sjekk på fem hundre dollar”. Duncan får det kjipeste rommet, og en stabel med cd-er. Det viser seg at disse cd-ene inneholder Tim Macbeth sin historie fra forrige semester, en historie med et tragisk utfall.

Tim regner ikke med å få noen venner; det eneste han vil, er egentlig å komme seg ubemerket gjennom det siste skoleåret. Til tross for at han anstrenger seg for å gli inn i bakgrunnen, faller Tim for den Vanessa, som er kjæresten til den mest populære gutten på Irving skole. Til Tims forbløffelse viser det seg at Vanessa liker ham også, men hun kan vinke farvel til plassen på den sosiale rangstigen hvis noen får vite det. Tim og Vanessa innleder et forhold i all hemmelighet.
 
Her er to fortellinger. En som forteller hva som skjedde i fjor, lest inn av Tim, og en som foregår nå med Duncan som selv ble ufrivillig innblandet i Tims tragedie. Tim forteller. Duncan både hører på og prøver å gjennomføre siste året. Det handler om kjærlighet, om å stikke seg ut, om knuste drømmer og høye håp. Det handler om å lære av andres feil, om at det er bedre å prøve og feile enn ikke å prøve.
  

 
Doktoren mister en pasient av Agatha Christie
Aschehoug, 2011

Like utenfor den koselige engelske småbyen King´s Abbot ligger Roger Ackroyds gods, Fernly Park. En kveld ringer telefonen hjemme hos doktor Sheppard. Det er Parker, hovmesteren på Fernly Park, som forteller at han har funnet Roger Ackroyd myrdet. Da dr. Sheppard kommer fram til åstedet, viser det seg at det var falsk alarm. Parker har aldri ringt. Men de to vil forvisse seg om at alt er i orden. De finner Ackroyd på kontoret - med en dolk i ryggen. Hercule Poirot, som har slått seg ned i landsbyen for å leve i fred og ro, går motstrebende med på å ta hånd om etterforskningen.

I denne boka har Poirot trukket seg tilbake og slått seg ned på bygda for å dyrke gresskar. Makkeren Hastings har dratt til Sør-Amerika for å gifte seg. Fru Ferrars har begått selvmord med en overdose veronal, og ikke lenge etter blir Roger Ackroyd myrdet på godset sitt Fernly Park i King´s Abbot, akkurat i det han holder på å avsløre hvem som presset Fru Ferrars for penger. Alle på godset til Ackroyd blir naturligvis mistenkte, og beleilig nok forsvinner den som kanskje hadde størst grunn til å ta livet av ham, nemlig stesønnen Ralph. Poirot får saken. Han finner en ny makker i doktor Sheppard, som i denne boka har fått kaptein Hastings funksjon som hjelper.

 
Beate

 

 

Ingen kommentarer: