fredag 24. februar 2017

Fredagstipset 24. februar

De skyldfrie av Gaute Heivoll

Vi befinner oss antakelig i en bygd i indre Agder i 1930-årene. Der bor søstrene Sigrid og Edit. En dag kommer den unge læreren Embret flyttende til bygda. Sigrid og Embret blir etterhvert et par og stifter familie. Så inntreffer katastrofen. Embret og de to søstrene blir stilt overfor et valg som besegler deres skjebne. Prisen er en løgn som truer med å rive hele tilværelsen fra hverandre - en løgn som sakte forvandles til en form for sannhet. Romanen forteller hvordan man blir fanget av sine egne valg og hvilke livsrom vi som en følge av dette skaper for oss selv. De skyldfrie blir egentlig mer og mer skyldige i den forstand at de tvinges til å leve fordekte liv. Dette er en bok som handler om søstre, søskenforhold, oppvekst og ekteskap, men den handler også om skam og skyld. Jeg synes at dette er den beste boka til Gaute Heivoll så langt, og jeg tror den vil passe for mange ulike lesere.

Varsjøen av Thomas Marco Blatt

Det er sommeren 1991. Morten og hans tre år eldre bror er på badetur med vennegjengen til Varsjøen. Ved en fjellskrent faller Markus, slår hodet og drukner. Eller? Over 20 år senere får Morten en telefon fra barndomsvennen Tommy som hevder at han vet hva som egentlig skjedde den sommerdagen ved sjøen. Morten, som allerede befinner seg i en krevende livssituasjon, legger ut på en reise for å finne sannheten. Denne romanen har elementer fra spenningsromanen i seg. Dette er en tynn roman med mye luft, og med korte avsnitt og kapitler. Forfatteren har selv delvis vokst opp i Sørum hvor Varsjøen faktisk ligger.


Endelig skal vi le av Birgit Alm

Alenemoren Ellinor Nor er student og får inntekten sin fra NAV. Hun og Ungen bor i Oslo, og Ellinor kjemper hver eneste dag for å få endene til å møtes og for å være en god mor i et nabolag der alle har alt de trenger. Ellinor befinner seg i et av fattigdomsspiralens paradokser: stoltheten hun jobber så hardt for å beholde, gjør det umulig for henne å svelge skammen ved å be om hjelp. Hun sniker på trikken og kjører forbi Fattighuset, men hun tør ikke oppsøke det selv i frykt for å bli gjenkjent og stigmatisert. Slik hun selv stigmatiserer der hun sitter og gjenkjenner en studiekamerat i køen utenfor. Romanen skildrer et samfunnslag som sjelden omtales i litteraturen. Dette er en viktig og tankevekkende bok med massevis av mørk humor. Jeg håper mange lesere unner seg denne.


Beate


Ingen kommentarer: