fredag 3. februar 2017

Fredagstipset 3. februar 2017

Slik lever vi her
Mari Ulset
Forlaget Oktober 2016
 

Åshild er en fysioterapeut i slutten av 30-årene, bosatt i et bedre boligstrøk i Oslo. Hun har oppnådd det hun ønsker seg. Hun er gift med Arne som har en god jobb i oljebransjen, og 2 barn og selv er hun svært fornøyd med jobben og hverdagen. De har et nyoppusset hus med de fineste møblene, gode venninner som hun stadig reiser på turer med, merkeklær og alt man kan ønske seg, men likevel er det noe som mangler....
Da familien leier inn noen øst-europeiske menn for å legge brostein i innkjøringen, skjer det noe som skaper en murrende stemning.
Dette er en dempet, men skarp roman om vår manglende evne til å se andre, forstå oss selv og reflektere over kulturen vi lever vi.


Gjensynet
Knut Faldbakken
Gyldendal forlag 2016
 

Gjensynet handler om et artiumskull ved Hamar katedralskole i 1985 som skal samles til 30-årsjubileum. Festkomiteen kontakter politimannen Jonfinn Valmann, som også var i dette kullet, for å få hjelp til å finnen igjen noen medelever som ikke lar seg spore opp. Jonfinn var ikke med på 20-årsjubileumet, da han ikke bodde på Østlandet på den tiden, men får nå høre om et mistenkelig dødsfall som fant sted på denne festen. Han kan ikke la være å etterforske dette dødsfallet, og trekkes inn i en fortid han har forsøkt å legge bak seg.
Handlingen er fra Hamar som de andre Jonfinn Valmannbøkene, men jeg synes at han beveger seg mer og mer bort fra kriminalsjangeren. Dette er en bra, ikke voldelig roman i god Faldbakken-stil.


Nøtteskall
Ian McEwan
Gyldendal norsk forlag 2017
 

Trudy har kastet ektemannen, John, ut av huset, og har innledet et forhold til ektemannens bror Claude. Sammen planlegger de å ta livet av John, slik at de kan leve sammen og ha det godt økonomisk. Trudy er gravid i 9. måned og det er dette fosteret som er fortellerstemmen i romanen. John er barnets far, og denne lille inni magen lurer på hvordan han forhindre drapet. Det er nemlig en liten besserwisser som bor inni magen. Han hører godt hva som blir sagt utenfor, og siden mor er så glad i å høre på radio og lydbøker er dette en meget klok liten skapning. Dette gjør romanen veldig spesiell og jeg synes det fungerer kjempebra. Selv om dette er en bok med dramatisk innhold, er det veldig mye humor i den. En fantastisk, lettlest perle av en bok som jeg storkoste meg med!


 
-  Lisbeth  -
 

 
 
 

 

Ingen kommentarer: