fredag 29. september 2017

Fredagstipset 29. september 2017

Dagfinn Grønoset
"Anna i Ødemarka"
Aschehoug forlag 1972


"Jeg ble solgt til Haugsetvolden. Mannen min fikk 300 kroner for meg." Slik begynner Dagfinn Grønosets bok om Anna - en livshistorie utenom det vanlige, en slitets beretning fra utkant-Norge.
Kopparleden teaterlag setter annet hvert år opp Anna i ødemarka-spelet i Engerdal, og i år skulle jeg endelig på dette teateret. I forkant måtte jeg jo lese denne boken fra 1972 igjen, for å friske opp historien om Anna. Den gjør sterkt inntrykk. Det er litt av et liv Anna Widén, født 1890 i Ringsaker, levde. Hun og mannen hennes Lang-Karl vandret rundt i Gudbrandsdalen og Østerdalen, og tok jobber der det bød seg i flere år. Anna var den som jobbet, og Karl brukte opp pengene. Da hun i 1928 kom over isen til Haugsetvolden, var hun trett av vandringen, og siden folket på Haugsetvolden trengte hjelp på gården ble Anna her. Lang-Karl fikk pengene sine og forsvant, mens Anna ble boende her hele livet. Hun arbeidet som en mann, var med i skogen, på gården og på fisket. Hun ble rikskjendis etter at Dagfinn Grønoset skrev bok om henne. Boken ble trykket i 160 000 eksemplarer på 3 måneder, noe som var rekord i Norge på den tiden.
 
Lars Lenth
"Menn som hater ulver"
Kagge forlag 2017
 
 
En kvinne mister livet etter at hun blir angrepet av flokk ulver utenfor Elverum. Endelig får ulvemotstanderene vann på mølla; et menneske er drept av ulv i Norge, for første gang siden år 1800.
Dette er en "Røverroman. En mørk, morsom og rystende roman om naturen og mennesker.
Handlingen i denne romanen er lagt til Elverum og Østerdalen, og jeg synes det er det som er gøy med denne boken. Man kjenner seg igjen hele tiden. Ellers synes jeg at forsøket å på være morsom er litt overdrevet. Alt er satt på spissen.
En meget aktuell bok i disse "ulvetider"
 
Max Porter
"Sorg er den greia med fjær"
Cappelen Damm 2017
 
 
I en leilighet i London bor en far og hans to barn. De strever med livet etter morens brå død. Det er svært mange naboer, venner og familie som kommer innom med mat og trøstens ord. En kveld ringer det på døra igjen, og overraskelsen er stor da det er en kråke der. Eller i hverfall fjær etter en kråke. Denne kråka ser ut til å bli hos denne familien så lenge den lille familien trenger han. Han er helbreder, barnepasser, luring og sentimental denne kråka.
Boken ble en suksess i hjemlandet, England, og er oversatt til en rekke språk. Dette er oppsiktsvekkende for en debut, når boka er såpass kompromissløs og pussig. Den kalles en roman, men føles som poesi.
 
- Lisbeth -
 

Ingen kommentarer: