fredag 12. januar 2018

Fredagstipset 12. januar 2018

Olaug Nilssen
"Tung tids tale"
Samlaget forlag 2017
 

Olaug Nilssen skriver en brutalt ærlig roman om livet sitt som mor til Daniel. Daniel er ni år, og har autisme. Hvordan er det å være foreldre til et autistisk barn?
Som liten virket alt tilsynelatende bra. Daniel utviklet seg normalt, han gikk, snakket og sang som andre barn, inntil han i tre-årsalderen begynte å endre adferd og personlighet. For mor blir dette starten på en lang kamp. Først for å skjønne hva som skjer med sønnen, så for å få hjelp til å gi han den omsorgen og oppfølgingen han trenger.
Man trenger ikke store bøker for å løfte fram store temaer. Olaug Nilssen tar med denne lille boken pusten fra leserne!
 
 
Tommi Kinnunen
"Lyset bak øynene"
Pax forlag 2017
 
 
Dette er en fortsettelse av boken "Der fire veier møtes" fra 2016. Jeg anbefaler å lese den før du begynner på denne fantastiske romanen.
Boken handler hovedsaklig om Helena som vi ble kjent med i "Der fire veier møtes". Hun har nå blitt helt blind, og ble som 9-åring fra sendt fra den vesle byen langt nord i Finland, til blindeskole i femtitallets Helsingfors. Kontrastene er store, men hun vender seg gradvis til lyder og lukter, og lærer seg å beregne avstander ut fra antall skritt.
Samtidig blir vi kjent med nevøens hennes, Tuomas, som også har sitt å stri med. Han flytter sørover til Helsingfors for å studere 40 år etter Helena. Han ønsker å oppfylle familiens krav og forventninger, men bærer på en hemmelighet. Han er homofil. I Helsingfors kommer Helena og Tuomas hverandre nær.
Hvordan er det å leve som en som står utenfor? Går det an å bli akseptert som den man er?
 Lyset bak øynene handler om tilhørighet og å finne fotfeste i livet.
Tommi Kinnunen har flotte skildringer av omgivelsene og karakterene.
 
 
Toril Brekke
"Alle elsket moren din"
Aschehoug forlag 2017
 
 
På omslaget av denne boken ser vi historien i konsentrat; Ei lita jente som stirrer alvorlig på oss. I farger, i egen billedramme, ser vi ryggen på ei ung kvinne i fotsid rød kjole. Kvinnen i rød kjole var bare 19 år da hun fikk barn med en mann ingen vet hvem er. Agathe ble født i 1949, og vokser opp i skyggen av sin pianist-mor. Da Agathe var liten bodde de sammen med mormor, morfar og onkel Jannik. Mor pyntet seg og forsvant ut på byen hver kveld, for å spille piano. Mormor er Agathes klippe i livet, og hun har det veldig bra. Da moren gifter seg med pianostemmeren Isak og får et barn til, havner hun i klem mellom livet som tobarnsmor i rekkehus på Valle Hovin, og de store drømmene om internasjonal karriere. Hun blir svært avvisende og fraværende. Dette gjør at Agathes liv ikke blir særlig bra. Hun må klare seg selv, og i tillegg ta vare på lillebroen sin. Og Agathe er ikke den eneste i nabolaget som har fraværende foreldre. Heldigvis er Agathe en sterk og oppegående ung jente, og dessuten får hun mye hjelp og støtte av sin stefar, Isak.
Boken er en oppvekstroman om livet i Oslo øst på 50- og 60-tallet, hvor barndommen og oppveksten til Agathe blir skildret svært godt!
Nok en fantastisk roman av Toril Brekke.

- Lisbeth -
 
 

Ingen kommentarer: