fredag 19. januar 2018

Fredagstipset 19. januar 2018


"Hidden figures"
(film fra 2016)

Dette er en sann historie om tre amerikanske kvinner. Vi er i begynnelsen av 1960-tallet, og mellom USA og Sovjetunionen pågår det et kappløp om å bli de første i verdensrommet. NASA ansetter en mengde kompetente kvinner og menn på begynnelsen på 60-tallet, og deriblant tre svarte kvinner som er dyktige matematikere/analytikere.
Hidden Figures er en feel good-film, og selv om den tar opp temaer som kjønns- og rasediskriminering, er det suksesshistorien som er i fokus. Vi følger disse tre kvinnene i deres kamp om å komme opp og frem i karrierer som i sin tid var forbeholdt hvite menn.
"Futen"
av Knut Andre Solberg og Øystein Runde
Gyldendal, 2015

Velferdssamfunnet trenger inntektene skatten gir, og det er futenes jobb og kreve den inn. Og ingen er mer ivrig i tjenesten enn Fut nummer sytten, altså Mikael Braut. Ingen kan hindre Fut sytten i å følge alle reglene i Futekontoret sin manual. Selv ikke de som fann opp reglene. Mikael er smart og sterk, og går hardt og nådeløst etter de aller største skattesnyterne i samfunnet.  Og skattesnyterne er ikke hvem som helst; vi møter bl. a. Dovregubben, Draugen, Odin og Pesta.
Dette er en ellevill tegneserie med en salig blanding av gammelt og nytt, og hvor alt er stort og drøyt. Litt for mye av alt, men veldig underholdende.


"De åtte fjellene"
av Paolo Cognetti
Kagge forlag, 2017


Dette er historien om vennskapet mellom Pietro og Bruno. De kommer fra to ulike verdener, men tilbringer somrene ved fjell-landsbyen Grana sammen. Bruno vokser opp i denne landsbyen, mens Pietro vokser opp i Milano. Pietro bor sammen med far og mor i Milano,  hvor de har jobbet og bodd siden han ble født. Men både moren og faren lengter begge tilbake til naturen og fjellene. Hver sommer leier de derfor et hus i den avsidesliggende dalen der Bruno bor. Guttene utforsker gamle hus, elver og fjell sammen. Bruno blir fort som en del av familien.

Det er også en historie om forholdet mellom far og sønn, og mor og sønn.
Om det å ha røtter, og der fjellet blir en nødvendighet i livet.
Dette er en vakker historie om vennskap og familie, om natur, fjell og kulturlandskap. Her er det flotte beskrivelser av fjell og landskap, og lengselen etter fjellene. En fantastisk god bok.

- Hilde -


Ingen kommentarer: