fredag 16. mars 2018

Fredagstipset 16. mars 2018


"Kvinnen ved jordas kant. en saga om Frøydis Eiriksdatter"
av Gunhild Haugnes
Juritzen forlag, 2017

Romanen er basert på både historiske fakta og fri diktning. Frøydis Eiriksdatter levde i vikingtiden. Hun var datter av Eirik Raude og hans frille Ragni. Som 2-åring kommer Frøydis til farens gård Brattalid på Grønland, der faren bor sammen med kona og deres tre sønner; Leiv, Torvald og Torstein. Frøydis vokser opp, og blir en selvstendig, eventyrlysten og rastløs kvinne. Hun drar to turer til Vinland, som halvbroren Leiv Eiriksson oppdaget rundt år 1000.
En lettlest historisk roman.


"Doktor Moreaus øy" av H.G. Wells
Transit, 2017

Denne romanen ble utgitt første gang i 1896.
Dette skal være science fiction, men etter min mening er det mer en skrekkhistorie.
Edward, en formuende gentleman, er med skipet Lady Vain som forliste i Stillehavet i 1887. Han blir antatt druknet, men 11 måneder senere blir han plukket opp på havet. Han forteller om de utroligste ting, ingen tror han snakker sant. Han både ser og høres gal ut. Dette er hans historie.
Her følte jeg virkelig Edward redsel i hans tid på doktor Moreaus øy.
Passer for voksne som liker det skumle og groteske."Evig din"
film fra 1998

Askepott-film for voksne. Amerikansk film fra 1998 med bl.a. Drew Barrymore. Handlingen er satt til 1700-tallet, og Barrymore spiller en modig, snill, vakker og selvstendig "askepott". Denne filmen romantisk, humoristisk, alvorlig og underholdende. Anbefales alle (fra 11 år)."Cinder"
av Marissa Meyer
Vigmostad Bjørke, 2017
(1. bok i Månekrøniken)

Askepott i et framtidssamfunn. Cinder er en begavet mekaniker og cyborg. Hun bor sammen med en ond stemor og to stesøstre. Og hun må jobbe på markedet for å tjene penger til familien. En dag kommer en kjekk ung mann til boden hennes, han vil ha hjelp til å reparere androiden sin. Denne mannen er prins Kai, og det er snart ball på slottet. Cinder blir invitert dit. Og på ballet mister hun ikke skoen sin, men sin mekaniske fot!
Dette er bare en liten del av handlingen i denne askepott-refortellingen, her er det action og spenning fra første side. Cinder er modig, snill og god, og gjør alt for å hjelpe andre.
Sci-fi for ungdom, og unge voksne.

Anbefales!

- Hilde -

Ingen kommentarer: