lørdag 3. mars 2018

FREDAGSTIPSET 2.3.2018

INGE SCHILPEROORD: MUDDERHUND, 2017
Jonatan på 30 år er nettopp ute av fengsel pga. manglende bevis i saken mot han. Han har en pedofil legning og har gått i terapi i fengselet. Jonatan har strenge rutiner i hverdagen og jobber knallhardt for å holde tiltrekkingen mot barn i sjakk. Han flytter hjem til mor. I nabohuset har det flyttet inn en mor med datteren Elke på 9 år. Elke er ensom og kontaktsøkende, hun vil gjerne være sammen med Jonatan og gå tur med hunden hans. Jonatan prøver å avvise Elke, han forsøker å kontrollere følelsene, impulsene og begjæret sitt. Boka skildrer denne kampen skarpt, sårt og troverdig. Vi får et innblikk i en pedofil manns sinn. Boka er velskrevet, den begynner rolig og blir mørkere etter hvert.

WENDY GUERRA: REVOLUSJONSSØNDAG, 2017
Vi blir kjent med dagens Cuba og forfatteren Cleo som ikke får gitt ut bøkene sine i hjemlandet. Hun er fast bestemt på å bo i Havanna , samme hvor vanskelig det er for henne. Hun har jevnlige besøk av offiserer fra sikkerhetstjenesten, hun forstår ikke hvorfor før en amerikansk regissør kontakter henne angående en film han vil lage om hennes far. Han hun trodde var faren, er ikke det, hun er datter av en mann som for noen er en helt, for andre en forræder. Cleo er ensom fordi alle vet hun blir overvåket. Eksilcubanerne ser på henne med mistro, er hun en spion siden hun ikke bosetter seg utenlands? Cleo har mulighet til å reise fra Cuba, men Havanna er hennes by og Cuba er hennes øy, her vil hun leve og skrive.

KAJA SCHJERVEN MOLLERIN: VIGDIS, DEL FOR DEL, 2017
Litteraturviteren Mollerin og forfatteren Vigdis Hjorth snakker om forfatterskapet og Hjorths intellektuelle virke. Om virkelighet og virkelighetslitteratur, biografi, historie, politikk og kjærlighet. Det er refleksjoner rundt identitet, ansvat, kunst og liv,alkohol,  foreldreroller og fengselsoppholdet. Vigdis Hjorth er et tenkende menneske, undersøkende og reflektert, kjent for å bruke seg selv på godt å vondt. Et av de store spørsmål i forfatterskapet er hvorfor man blir som man blir, hvor fri du er til å velge din egen vei og hvor styrt vi er av krefter vi ikke nødvendigvis rår over.

Ingen kommentarer: