fredag 2. november 2012

Fredagstipset 2. november 2012


"Svart frost"
Asbjørn Jaklin
2012

Journalist Alexander (Alex) Winther jobber i avisen Nordlys i Tromsø. Han blir sendt til Botn i Nordland hvor en mann er hengt opp, torturert og drep i et nedlagt fjøs. Den drepte har et steinkors fra krigskirkegården hengende rundt beina. Politiet er uten spor, så Alex får ikke skrevet så veldig mye om saken. Men etter hvert dukker det opp flere spor, den drepte er serber, og jobbet som historiker på Universitetet i Tromsø. Alex blir nysgjerrig, og etterforsker på egenhånd, noe som blir farlig for han.

Som leser får vi også tilbakeblikk til både til 1942, hvor vi får kjennskap til fangeleiren i Botn, til 1945, ved krigens slutt og til 1949, hvor vi innblikk i et hemmelig militært møte i Oslo.

I førsten virker det som disse tilbakeblikkene ikke har så mye med det som skjer med Alex og hans sak, men etter hvert begynner vi å ane hvordan det henger sammen."Hundetanker"
Tyra Teodora Tronstad
2012
(barn/ungdomsbok)

I «Hundetanker» møter vi 13 år gamle Vera og hennes far som flytter til Rullestadjordet, et rolig sted der ingenting skjer. Eller kanskje det gjør det?
Vera og faren får låne en del møbler fra hele bygda. Vera får en liten rød kommode på rommet sitt. I den finner hun en pakke. På pakken står det: Til Vera. For når du måtte trenge det. Så rart! Vera skjønner ingenting, det er ingen i bygda som kjenner navnet hennes. Inni pakken finner hun en grønn strikkelue. Den grønne lua er magisk, og fører til at Vera kan kommunisere med hunder og ulver.

- Hilde -


Ingen kommentarer: