mandag 17. mars 2014

FREDAGSTIPSET 14. MARS 2014 

 
  
Tørk aldri tårer uten hansker
av Jonas Gardell
Vigmostad & Bjørke, 2013/2014

Det som skildres i trilogien Tørk aldri tårer uten hansker, har hendt. Det hendte i Stockholm i 1980-årene. Der de fleste fortsatte å leve livet sitt som om ingenting hadde skjedd, ble unge menn syke, visnet bort og døde. Vi leser om hvordan de syke ble stigmatisert og om hvordan samfunnet skulle skånes. Det ble knapt snakket om hvordan de syke kunne reddes enn si tas vare på. Eller forsøksvis behandles. Vi leser også om vennskap, kjærlighet og sterk livsglede. Jonas Gardell var en av dem som overlevde, og hans prosjekt har vært å bryte stillheten rundt HIV og AIDS.

 
 
 
Milk
Film fra 2008
med blant andre Sean Penn
 
Dette er en veldig lærerik dokumentarfilm. Sean Penn fikk Oscar for beste hovedrolle som den amerikanske legenden Harvey Milk; forkjemper for homofiles rettigheter, brobygger, politiker, fighter, ikon, inspirator, menneskevenn og helt. Hans mot forandret menneskers liv. I 1977 ble Harvey Milk stemt inn av folket i San Francisco Board of Supervisors, og ble den første åpne homofile som fikk plass i høyere, offentlig administrasjon. Milk oppnådde, før sin alt for tidlige bortgang i 1978, å bli en helt for alle amerikanere.


 
Den lange hvite skyens land
av Sarah Lark
Bazar forlag, 2013
 
To kvinner fra hvert sitt samfunnslag treffes på vei fra England til New Zealand. De legger ut på den lange reisen til et nytt land i håp om et bedre liv. Tilværelsen i det nye landet viser seg imidlertid å bli helt annerledes enn de to kvinnene hadde sett for seg, og de må hjelpe hverandre til å skape det livet de hadde håpet på. Dette er en fengslende historie om kjærlighet og hat, tillit og fiendskap, og om to familier som er uløselig knyttet sammen. Dette er den første boken i en planlagt trilogi, og neste bind, Maorienes land, er ventet på norsk i august i år.
 
 
 
Tankens kraft : gjør det umulige mulig!
av Mikael Andersson
Publicom forlag, 2013
 
Dette er historien til gutten som ble født uten armer og bein, og som foreldrene fikk beskjed om å glemme. Han kjempet seg frem fra en tilværelse full av begrensninger, og viser med sin historie hva du kan få til i ditt liv. Tankens kraft er boken om gutten som gjorde det umulige mulig, og om hva mental innstilling og trening kan gjøre med deg som menneske. Mikael Andersson er i dag en gift firebarnsfar med eget firma.
 
 
 
BeateIngen kommentarer: