fredag 6. februar 2015

Fredagstipset 6. februar 2015

"Fra jorden roper blodet"
av Birger Emanuelsen
Tiden, 2014
 
Tallak Nybuen er på jakt. Han skadeskyter etter hvert en reinsdyrbukk, og legger ut på ettersøk. Men det er kaldt og han er sliten, så han tar seg til stølen som faren hans har leid ut til Henrik.
Tallak og Henrik  kjenner hverandre ikke, men Tallak får overnatte på stølen. Dagen etter går de sammen ut på fjellet for å finne bukken.
Tallak tenker tilbake til livet på stølen og nede på gården hvor han bodde sammen med faren. Det var bare de to, Tallak husker nesten ikke moren. Faren lot Tallak ofte være alene, og han må ta ansvar for dyra og gården ellers. Tallak føler seg begrensa hos faren, og på gården. Men han har ingenting annet.
Tallek og Henrik følger sporene etter bukken.
De snakker sammen, men Tallek kjenner at han blir mer og mer irritert.
Hvem er egentlig Henrik?
I løpet av dagen finner Tallek ut mer om Henrik, og om sin far og mor.
Spenningen i boka bygger seg opp da vi skjønner at Talleks far har en hemmelighet, og at Tallek og Henrik har noe som binder dem sammen.
Gode språklige bilder.
Dette er en historie om familie, om å høre til et sted og misunnelse. Anbefales!
 
"Hr. Penumbras døgnåpne bokhandel"
av Robin Sloan
Libretto, 2014
 
Det er økonomiske nedgangstider i USA, og Clay har mistet jobben sin som datadesigner. Han er på utkikk etter ny jobb, men som nyutdannet, ung og med lite erfaring, er det ikke lett. Han går rundt i San Francisco på leting etter ledige jobber, og i et butikkvindu ser han et «Hjelp ønskes»-skilt. Dette er hos Hr. Penumbras døgnåpne bokhandel.
 
Hr. Penumbra som driver stedet er veldig gammel, og tar selv dagvakten. Oliver, en hovedfagsstudent i arkeologi, tar kveldsvakten. Og Clay får da nattvakten.
Bokhandelen er fylt opp til taket med bøker. På gulvnivå er det bøker til salgs for folk flest, mens oppover i hyllene er det noen spesielle bøker som lånes ut til medlemmene i en slags klubb.
Alle salg og utlån skal registreres i ei loggbok, hvor ikke bare hva og hvem skal noteres, men også kundens utseende og sinnstilstand m.m. Clay synes dette er ganske merkelig, men gjør som han får beskjed om, han vil beholde denne jobben.
Det er lite folk innom om natta, så Clay sitter mye med sin bærbare Mac. Han lager en 3D-modell av bokhandelen. For å kunne finne sammenhenger av utlånet, scanner han inn alle innførselene i 3D-modellen.
Til dette får han får overraskende hjelp av søte Cat som er innom bokhandelen rett som det er. Hun er Google-programerer.
Når Clay viser Hr. Penumbra hva han har gjort, sier han at Clay har utført noe viktig. Clay skjønner ikke helt hva.... men neste kveld Clay kommer på jobb, er bokhandelen mørk og døra låst.
Clay vet ikke hva han skal gjøre, dette har aldri skjedd før. Det han finner ut om bokhandelen og Hr. Penumbra gjør at Clay, Cat og barndomsvennen Neel legger ut på et spennende eventyr.
De kommer borti hemmelige brorskap, skjulte bibliotek og kodetyding.
Må leses!

Film: "Skumringslandet"
2014
 
Vi er i år 1348. Vilhelm returnerer til hjembygda for å finne broren Ansgar som har forsvunnet etter å ha blitt beskyldt for å stå bak en rekke mord. De groteske mordene har skremt innbyggerne. Ryktene vil ha det til at Ansgar står i ledtog med vesener fra underverdenen og derfor har kirken lyst ham i bann.
Vilhelm tror verken på troll eller djevler, og bestemmer seg for å finne ut hva som er på ferde. Etterforskningen hans nører opp under konflikten mellom konge ved sysselmannen og kirke ved abbeden.
 
Fantastiske naturbilder og fungerer kjempebra visuelt. Ellers har filmen noe ujevn kvalitet. En del groteske scener, men en periodefilm som er interessant og verdt å se.
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: